Program “ISTRESI – tehnike za nošenje sa stresom”

U sklopu projekta „Zajedno gradimo sustave podrške“ (UP.04.2.1.11.0185), razvijen je program „ISTRESI – tehnike za nošenje sa stresom“. Program su osmislili i izradili stručnjaci Udruženja „Djeca prva“, Centra za razvoj zajednice “Suncokret” i Udruge Amazonas koja je ujedno i nositelj projekta.

Radi se o programu namijenjenom učenicima viših razreda osnovnih škola. Sastoji se od pet iskustvenih psihoedukativnih radionica usmjerenih na osvještavanje izvora stresa te usvajanje tehnika nošenja sa stresom. Tehnike regulacije emocija i stresa, sadržane u radionicama, baziraju se na disanju i tijelu. Program je verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a izrađen je i priručnik programa namijenjen učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima koji rade s djecom osnovnoškolske dobi. Opisane aktivnosti u priručniku mogu se koristiti zasebno, ali i kao ciklus radionica. Priručnik programa možete preuzeti ovdje.

Također, priručnik prati i 6 edukativnih video materijala koji se mogu koristiti u radu s učenicima. Riječ je o video materijalima za samopomoć usmjerenima na tehnike nošenja sa stresom. Edukativne video materijale možete pogledati ovdje.