Završen ciklus grupnog savjetovanja i edukacije za udomitelje u prvoj godini provedbe trogodišnjeg programa „Zajedno za djecu“ u Vrbovcu i Križevcima

Sredinom svibnja 2021. godine održani su posljednji susreti grupnog savjetovanja i edukacije za udomitelje na području Vrbovca i Križevaca u okviru prve godine provedbe programa „Zajedno za djecu“.

Cilj programa je doprinijeti zaštiti prava i dobrobiti djece u udomiteljskoj skrbi kroz kvalitetnu podršku udomiteljskoj i biološkoj obitelji i razvoj integriranog pristupa institucionalnih i izvaninstitucionalnih pružatelja socijalnih usluga. Programom osiguravamo dostupne izvaninstitucionalne usluge savjetovanja i psihosocijalne podrške, a kroz grupni rad s udomiteljima osnažujemo njihove kompetencije za odgovorno udomiteljstvo u najboljem interesu djeteta.

Od listopada 2020. do svibnja 2021. održano je ukupno 14 susreta grupnog rada na kojima su udomitelji imali priliku razmjenjivati iskustva, usvajati nova znanja i vještine i osnaživati se u primjeni pozitivnih metoda odgoja djece.

Udomiteljice koje su sudjelovale u grupnom radu vrlo visoko su ocijenile sadržaj rada, stručnost, zalaganje i uvažavanje voditeljica radionica kao i mogućnost njihovog aktivnog sudjelovanja. Sudionice su navele kako im je razgovor bio ugodan i koristan jer su usvojile nova znanja i dobile podršku i smjernice u rješavanju konkretnih problema s kojima se suočavaju. Svidjelo im se što su mogle iznositi vlastita mišljenja i iskustva u sigurnom okruženju te čuti iskustva drugih udomitelja. Sve udomiteljice bi preporučile i drugim udomiteljima sudjelovanje u ovakvom obliku podrške.

Sa susretima grupnog savjetovanja i edukacije udomitelja nastavljamo na jesen. Vjerujemo da ćemo i dalje nastaviti uspješno surađivati, zajedno učiti i razvijati se, kako bismo djeci u udomiteljskoj skrbi  pružili što kvalitetniju podršku te osigurali uvjete za njihov zdrav psihosocijalni razvoj.

Odvijanje programa omogućeno je kroz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Program provodi Udruženje „Djeca prva“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci te Centrom za socijalnu skrb Vrbovec.