Stručnjaci Djece prve prisustvovali na edukaciji na temu pružanja stručne podrške ožalošćenima

Od 11. do 15. prosinca 2023. godine stručnjaci naše udruge prisustvovali su na edukaciji u Opavi u Republici Češkoj, koja je za njih organizirana u sklopu Erasmus+ projekta „Iskustvo tugovanja mladih kao resurs za osobni rast i razvoj“. Edukaciju na temu pružanja stručne podrške ožalošćenima zbog smrti bliske osobe organizirao je naš projektni partner, Šlesko sveučilište u Opavi, a provele su ga dvije stručnjakinje sa sveučilišta – dr. Naděžda Špatenková i dr. Andrea Preissová Krejčí.

Zahvaljujući radu i zalaganju dr. Špatenkove, u Republici Češkoj službeno je registrirano zanimanje savjetovatelja za ožalošćene, a osobe koje se ovim zanimanjem žele baviti, moraju proći poseban trening. Temeljem svojeg bogatog znanja i dugogodišnjeg iskustva – kako u pružanju podrške ožalošćenima tako i u educiranju savjetovatelja za ožalošćene – dr. Špatenková pripremila je za stručnjake naše udruge edukaciju, u kojoj se usredotočila kako na praktične elemente pružanja podrške ožalošćenima, tako i na osvještavanje negativnih stavova koje u suvremenom društvu imamo prema smrti, umiranju i žalovanju. Dr. Preissová Krejčí dodatno je produbila temu značenja smrti, umiranja i obreda povezanih sa smrću iz perspektive kulturne antropologije.

Na temelju znanja dobivenih putem edukacije, stučnjaci naše udruge pripremaju program grupne podrške za mlade s iskustvom smrti bliske osobe, koji će zatim praktično primijeniti u radu s dvije grupe mladih. Znanja i iskustva stečena pripremom i provedbom ovog programa planiramo podijeliti s projektnim partnerima, a zatim i sa širom javnošću kroz pripremu priručnika.

Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Agencije za mobilnost i programe EU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.