Roditelji mogu biti značajna podrška mladima u izgradnji odnosa bez nasilja!

Roditelji imaju važnu ulogu u životu mlade osobe, te mogu podržati mlade u izgradnji sigurnih i kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Ako ste roditelj mlade osobe s iskustvom nasilja ili roditelj mlade osobe u riziku od doživljavanja ili činjenja nasilja, kroz savjetovanje možete naučiti kako biti podrška mladoj osobi u izgradnji sigurnih i kvalitetnih međuljudskih odnosa, te unaprijediti svoje roditeljske vještine kao što su regulacija emocija, usvajanje nenasilnih obrazaca ponašanja, uspostavljanje samokontrole, primjerene i učinkovite komunikacije s mladima i dr. Kao roditelj, možete se osnažiti za nenasilno ponašanje i odgovorno roditeljstvo u najboljem interesu mlade osobe.

Tijekom savjetovanja stručna osoba – savjetovatelj/ica naročitu pažnju posvećuje osiguravanju sigurne i povjerljive atmosfere u kojoj se razgovor odvija. Roditelja koji dolazi shvaća ozbiljno i odnosi se prema njemu s uvažavanjem i poštovanjem. Pomaže u jasnijem sagledavanju situacije u kojoj se roditelj nalazi, pronalaženju vlastitog rješenja za probleme s kojima se suočava, te usvajanju znanja i vještina potrebnih za uspješnu komunikaciju i odnos s mladom osobom.