Nauči kako graditi sigurne i kvalitetne međuljudske odnose!

Savjetovanje je povjerljiv razgovor sa stručnjakom (psihologom, socijalnim pedagogom, socijalnim radnikom) i jedan je od načina kroz koji možemo učiti kako graditi kvalitetne i zadovoljavajuće međuljudske odnose, pa tako i one partnerske ili prijateljske, koji su nam izuzetno važni.

Savjetovanje pruža mogućnost mladima s iskustvom nasilja i mladima u riziku za doživljavanje ili činjenje nasilja, da u sigurnom okruženju razgovaraju o svojim problemima i dobiju podršku, prorade neugodna ili traumatska iskustva, steknu ili povećaju uvid u vlastito ponašanje i preuzmu odgovornost za njega, uspostave bolju regulaciju emocija i ponašanja, osnaže svoje vještine za nenasilno rješavanje sukoba i nenasilne obrasce ponašanja, osnaže se u samozaštitnim ponašanjima te nauče kako se brinuti za svoje potrebe, ne ugrožavajući pritom potrebe drugih.

Tijekom savjetovanja savjetovatelj/ica naročitu pažnju posvećuje osiguravanju sigurne i povjerljive atmosfere u kojoj se razgovor odvija. Pažljivo sluša i ima dovoljno vremena i strpljenja za osobu s kojom razgovara. Ne osuđuje i nikome ne priča o onome o čemu se razgovara bez znanja osobe s kojom razgovara. Pomaže osobi u izražavanju osjećaja i umanjivanju nelagode, u razumijevanju situacije u kojoj se osoba nalazi te pronalaženju vlastitog rješenja za probleme koje osoba ima.

Ako si mlad, ne osjećaš se dobro u odnosima koje imaš, pitaš se je li odnos ili veza koju imaš nasilna ili ne, imaš iskustvo nasilnih partnerskih odnosa, bilo da doživljavaš nasilje ili osjećaš da ga ti činiš, ako ne znaš sam/a kao napraviti pozitivnu promjenu, potraži, s povjerenjem, stručnu podršku!