Završna prezentacija programa „Zaštita prava djece i mladih u sustavu socijalne skrbi“

Dana 25. svibnja 2017. u hotelu Palace održana je završna prezentacija trogodišnjeg programa „Zaštita prava djece i mladih u sustavu socijalne skrbi“, koje provodi Udruženje „Djeca prva“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zagreb, Centrom za socijalnu skrb Osijek i Centrom za pružanje usluga u zajednici – Dugave, a sufinanciran je iz sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba.

Voditeljica razvoja programa Udruge, Natalija Stanković, pozdravila je sve prisutne i najavila Snježanu Bubenik, predstavnicu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je potvrdila da je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu ovog programa, te daje podršku u budućem radu. Predstavnica Grada Zagreba (Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom) Matea Petrić je izjavila da je Udruženje vrijedan partner u mnogim dosadašnjim aktivnostima i programima. Naglasila je stručnost i prilagodljivost kao vrijednosti koje su prisutne u radu unutar Udruženja. Jasna Cesarec, predstojnica podružnice Sesvete, Centra za socijalnu skrb Zagreb, govorila je o aktivnoj i dugogodišnjoj suradnji s Udruženjem, naglasila je povećanu potrebu za ovakvim programima te važnost ulaganja u profesionalne kapacitete stručnjaka u socijalnoj skrbi.

Izvršna direktorica „Djece prve“, Sanja Orešković Vrbanec, kroz prezentaciju proteklog trogodišnjeg rada, istaknula je između ostalog i broj od 775 korisnika koji su koristili usluge individualnog i/ili obiteljskog savjetovanja, kriznih intervencija, grupnog savjetovanja/edukacije („škole za roditelje“), te supervizije za stručnjake Centra za socijalnu skrb Zagreb, podružnice Dubrava i Sesvete. Od ostalih aktivnosti, provedena je i  izvaninstitucionalna edukacija za 16 stručnjaka u Osijeku (udruga Breza i Centar za socijalnu skrb Osijek), te je facilitirana izrada Protokola o suradnji između CZSS Osijek i udruge Breza. Udio radnih sati direktnog rada s korisnicima je 3441 radni sat. Kada se govorilo o ishodima tretmana, kod korisnika djece uočen je najveći pomak u uspostavljanju emocionalne ravnoteži, a kod korisnika roditelja u razumijevanju problema.

Olga Petak, predsjednica Udruženja te supervizorica za stručnjake iz sustava socijalne skrbi, održala je kratko predavanje o važnosti supervizije. Supervizija za stručnjake se u Udruženju kontinuirano provodi već sedmu godinu. Naglasila je glavni cilj supervizije – doprinos kvaliteti rada stručnjaka, te upozorila na probleme negativnih stavova u javnosti prema sustavu socijalne skrbi.

U nastavku završne prezentacije, priliku za obraćanje skupu imale su i dvije korisnice, sudionice grupnog savjetovanja/edukacije za roditelje. Gloria Gočin Vuković je opisala početni otpor, te postignutu promjenu stava o roditeljskim kompetencijama drugog roditelja, koju je postigla uz pomoć savjetovateljica, čiji rad je pohvalila. Suzana Bogdanić je opisala početno nepovjerenje te način osobne transformacije i promjene koju je kroz savjetovanje doživjela. Činjenica da ju netko čuje, vidi i doživljava, značila je jako puno, dovoljno za početak promjene. Ono najbitnije što je korisnica dobila tijekom tretmana opisala je riječima – „Nisam sama“.

Natalija Stanković je na kraju zahvalila svim sugovornicama, te posebno korisnicama programa koje su ponudile vrijednu korisničku perspektivu. Dodala je da stručni djelatnici Udruženja nude odnos ravnopravnog dostojanstva prema korisnicima, doživljavaju se kao suputnici na putu promjene i kreću na taj put vjerujući da su korisnici sposobni u potpunosti preuzeti odgovornost za svoje odluke i ponašanja – to ih čini, u većini slučajeva, dovoljnim facilitatorom osobne promjene korisnika.