Završili smo s provođenjem ciklusa radionica u sklopu projekta „Ljubav bez boli“

U sklopu projekta „Ljubav bez boli“ proveli smo dva ciklusa radionica univerzalne prevencije nasilja nad i među mladima s naglaskom na nasilje u vezama mladih. Na radionicama su sudjelovali učenici Klasične gimnazije u Zagrebu i Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici.

Kroz radionice učenici su prolazili različite teme vezane uz prepoznavanje i osvještavanje različitih oblika nasilnog ponašanja kod sebe i/ili drugih, karakteristike sigurnog bliskog/partnerskog odnosa, prava i očekivanja u bliskim/partnerskim odnosima, nenasilne metode rješavanja sukoba, asertivno čuvanje vlastitih granica i uvažavanje tuđih, adekvatne načine reagiranja kada se nasilje dogodi te su osvještavali vlastite želje i potrebe u bliskim/partnerskim odnosima i jačali samopoštovanje, pozitivnu sliku o sebi i osjećaj vlastite vrijednosti.

Učenici su izrazili visoko zadovoljstvo provedenim radionicama. Istaknuli su kako su im se svidjele teme radionica i kako će ono što su naučili na radionicama moći primijeniti u svakodnevnom životu. U nastavku donosimo neke od komentara na provedene radionice:

Svidjelo mi se što su nam detaljno objašnjeni oblici nasilja i sve općenito vezano za odnos.

Svidjelo mi se što učimo o stvarima koje bi nam mogle pomoći u životu.

Svidjele su mi se teme i što ste uključivali nas i naša mišljenja.

Pričali smo o stvarima koje je nas puno prošlo.

Naučili smo kako se ponašati jedni prema drugima.

Svidjelo mi se što smo naučili kako i kada reagirati u određenim situacijama.

Napokon sam mogla razmisliti o stvarima koje su me mučile. Dobila sam pomoć za koju me je bilo sram pitati nekoga.

Svidjelo mi se što smo učili o ponašanju u partnerskim odnosu jer znam da mnogo njih nije sigurno kako bi se trebalo ponašati.

Mislim da bi trebali češće imati te teme.