“Zauzmi stav” – naš novi program u OŠ

Novi trogodišnji program naše Udruge “Zauzmi stav” provodimo u partnerstvu s osnovnim školama Markuševec, Vladimira Nazora i Sesvetska Sopnica iz Zagreba, a uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva.

Brojni su autori koji naglašavaju veliku važnost razvoja socijalnih vještina kao zaštitnih čimbenika u prevenciji ovisnosti, a uvelike to potvrđuju i iskustva učitelja i nastavnika kao i naša iskustva u radu s djecom i roditeljima, stoga smo se kroz ovaj program usmjerili na razvoj i unaprjeđenje socijalnih kompetencija korisnika, posebice djece, odnosno razvoj socijalnih/životnih vještina.

Složenost problema ovisnosti je neupitna te je on danas globalni problem posebno zapadnog svijeta. Dostupnost legalnih kao i ilegalnih sredstava ovisnosti je velika, a novi životni stilovi i sustavi vrijednosti ne idu u prilog njenoj prevenciji. Podaci europskih i nacionalnih istraživanja ukazuju na aktualnu prisutnost ponašajnih ovisnosti . Posebno rizična skupina za ovisničko ponašanje su adolescenti. U ovoj razvojnoj fazi raste potreba za samostalnošću, mijenja se dinamika odnosa s roditeljima i ostalim odraslima, a veliku važnost preuzimaju vršnjaci. Iako su kognitivni kapaciteti u porastu, njihovo je razmišljanje usmjereno više na sadašnjost i kratkoročne posljedice. Sve su to razlozi povećane vjerojatnosti da će posegnuti za nekim sredstvom ovisnosti ili pak razviti ovisničko ponašanje.

Jedan od rizičnih čimbenika za uključivanje u rizična ponašanja, pa tako i zlouporabu sredstava ovisnosti i ovisničko ponašanje je nedostatak socijalnih vještina odnosno slabo razvijene socijalne kompetencije djece. Razvijena socijalna kompetencija podrazumijeva dobro snalaženje u socijalnim situacijama, vještinu izgradnje i održavanja međuljudskih odnosa, kvalitetnu komunikaciju i prevladavanje životnih izazova.

Programske aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva.