Zaštita osobnih podataka djece

Danas smo prisustvovali stručno-edukativnom skupu „Prevencija i intervencija: zaštita osobnih podataka djece“, održanom u zgradi Hrvatskog Sabora. Skup je organizirala Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji sa Odborom za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, Ravnateljstvom policije i Pravobraniteljicom za djecu te on predstavlja jednu od aktivnosti provedenih u sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka (28. siječnja), ali i upoznavanja javnosti s Općom Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR) koja se počinje primjenjivati od 25. svibnja 2018. u svim zemljama članicama Europske unije.

Image may contain: screen

Na skupu su iznesene neke iznimno zanimljive informacije i podaci o prijetnjama i rizicima kojima smo svi svakodnevno izloženi, a o kojima gotovo da i ne razmišljamo. Posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu djece i mladih u ovom području, kao jedne od najranjivijih skupina društva. “Roditelji koji pripremaju i odgajaju dijete za „stvarni život“ dužni su dijete odgojiti i pripremiti za „virtualni život“, a odgojno obrazovne ustanove i druge nadležne institucije osposobiti učenike za život i rad prema zahtjevima suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija“, rekao je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka ” (izjava preuzeta s web stranice AZOP-a)

odlično osmišljenom i odigranom dramskom uratku „Od danas idemo u živo“, Društvo Naša djeca Pleternica pokazalo je da su i najmlađi svjesni važnosti opreznog korištenja modernih tehnologija i svojih osobnih podataka.

Sve novosti vezane uz primjenu GDPR-a moguće je pratiti i putem besplatne AZOP aplikacije.

Više o Skupu pročitajte ovdje.