Započeo grupni rad s udomiteljima u okviru programa “Zajedno za djecu”

U našem programu “Zajedno za djecu”, kojeg provodimo na području Koprivničko-križevačke županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, u partnerstvu s Centrima za socijalnu skrb Vrbovec i Križevci, započeli smo s novim grupama za udomitelje. Programske aktivnosti provode se uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Na grupnim susretima, točnije grupnom savjetovanju i edukaciji, koji se održavaju jednom mjesečno, udomitelji se osnažuju za odgovorno udomiteljstvo u najboljem interesu djeteta, unaprjeđuju se njihove kompetencije nenasilnih metoda odgoja te boljeg usklađivanja odgojnih postupaka s potrebama udomljenog djeteta.

Kroz grupni rad, udomitelji  imaju priliku steći nova znanja te uvježbavati vještine komunikacije i razvoja odnosa s djecom, roditeljima udomljene djece kao i stručnjacima odgojno-obrazovnog sustava ili sustava socijalne skrbi.

Također, pruža im se podrška u nošenju sa specifičnim izazovima s kojima se susreću po dolasku djeteta u udomiteljsku obitelj – uspostavi odnosa, ali i razdvajanja od djeteta (po odlasku djeteta, npr. na posvojenje), nošenje s otporima kod djeteta te izazovima u komunikaciji s biološkim roditeljima.

U Vrbovcu je održana prva grupa 20.10.2020., a grupa u Križevcima započela je s radom 27.10.2020..