Program “Zajedno za djecu” (2020.-2023.)

U lipnju 2020. godine započeli smo s provedbom novog trogodišnjeg programa „Zajedno za djecu“.

Radi se o dugogodišnjem programu Udruge kojim se pruža podrška udomiteljstvu za djecu kroz pružanje usluga savjetovanja/psihosocijalne podrške djeci, udomiteljima, članovima udomiteljske/biološke obitelji te primjenu integriranog pristupa institucionalnih i izvaninstitucionalnih pružatelja socijalnih usluga. Zadovoljstvo nam je što nakon uspješne dugogodišnje suradnje s Centrom za socijalnu skrb Križevci, primjer dobre prakse širimo i na suradnju s Centrom za socijalnu skrb Vrbovec te područje Zagrebačke županije.

Odvijanje programa omogućeno je kroz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Planirano trajanje programa je od lipnja 2020. do svibnja 2023. godine, a provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci i Centrom za socijalnu skrb Vrbovec na području Koprivničko-križevačke županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Cilj programa je doprinijeti zaštiti prava i dobrobiti djece u udomiteljskoj skrbi kroz kvalitetnu podršku udomiteljskoj i biološkoj obitelji i razvoj integriranog pristupa institucionalnih i izvaninstitucionalnih pružatelja socijalnih usluga.

Specifični ciljevi programa su:

1. Unaprijediti kvalitetu psihosocijalne i/ili emocionalne prilagodbe djece i mladih u udomiteljskoj skrbi

2. Unaprijediti kompetencije udomitelja za udomiteljstvo u najboljem interesu djeteta

3. Unaprijediti kvalitetu podrške djeci u udomiteljskoj skrbi u lokalnoj zajednici kroz razvoj i primjenu integriranog multidisciplinarnog pristupa i unaprjeđenje kompetencija stručnjaka

Kroz program će se osigurati aktivnosti grupnog savjetovanje/edukacije za sve udomitelje za djecu i mlade. Pored toga, za djecu i mlade u udomiteljskoj skrbi, kao i za članove udomiteljskih i bioloških obitelji, osigurat će se i usluge individualnog i obiteljskog savjetovanja. U cilju pružanja kvalitetne podrške udomiteljima i djeci u udomiteljskoj skrbi, osnažit će se profesionalne kompetencije stručnjaka Centra za socijalnu skrb te razvijati međusobna suradnja. Unaprijedit će se znanja i vještine stručnih suradnika odgojno-obrazovnog sustava, učitelja i nastavnika, a u cilju bolje integracije djeteta u školsku sredinu te uspješniju suradnju s udomiteljskim obiteljima. Razvojem integriranog pristupa osigurat će se bolje povezivanje svih stručnjaka uključenih u rad i brigu o djeci u udomiteljskoj skrbi.