Što ću s ljutnjom?!

Ljutnja je, uz sreću, tugu, strah, iznenađenje i gađenje, jedan od šest temeljnih ljudskih osjećaja. Ona je često odgovor na neku zamišljenu ili stvarnu prijetnju ili nepravdu. Od drugih osjećaja je možemo razlikovati po specifičnim promjenama u tijelu, mislima i ponašanju. Neki od znakova ljutnje su: ubrzano kucanje srca, napetost u mišićima, mrštenje, glasniji govor/vikanje i slično. Takvim promjenama se tijelo priprema za akciju i borbu.

Ljutnja je koristan i potreban osjećaj, ali ponekad postaje prejaka, događa se često i dugo traje, pa kao da ometa svakodnevicu. Problem postaje upravljati ponašanjem u ljutnji. Kako ljutnja ne bi prerasla u ozbiljniji „problem“, važno je znati prepoznati njene znakove te pokušati njima na neki način upravljati.

Zamislite da ste se posvađali s najboljim prijateljem. Vaš je prijatelj napravio nešto što vas je jako povrijedilo i naljutilo. Budući da u ljutnji često donosimo iskrivljene zaključke, korisno je odmaknuti se od situacije ili osobe koja nas je naljutila. Udaljite se od svoga prijatelja i pokušajte se „rashladiti” prije nego što nastavite s razgovorom. Kako biste se smirili, pokušajte duboko udahnuti nekoliko puta te primiriti svoje misli rečenicama poput „Smiri se.” ili „Nagla reakcija u ljutnji mi neće nikako pomoći.”

Pokušajte prepoznati što vas je točno naljutilo i je li ponašanje koje je uzrokovalo vašu ljutnju bilo namjerno. Razmišljanje može pomoći u otkrivanju točnih situacija koje vam smetaju te u pripremi za takve situacije ubuduće.

Pokušajte situaciju objasniti trećoj osobi, npr. roditelju ili profesoru. Odrasle vam osobe mogu pomoći da situaciju sagledate iz drugačije perspektive.

Kada ste se smirili i razmislili o tome što vas je naljutilo, pokušajte to objasniti svome prijatelju. Svoju ljutnju možete izraziti na primjeren način, bez psovki, uvreda i prijetnji.  Važno je da ste svjesni onoga što vas ljuti i kako reagirate na to.

Ono što vam također može pomoći u ovladavanju vještinom upravljanja ljutnjom je vođenje dnevnika ili zapis bilješki o vlastitim mislima i osjećajima. U dnevnik možete zapisati što vas je naljutilo i zašto te kako ste reagirali na to. Pokušajte sastaviti popis ili razmisliti o drugim situacijama koje bi vas mogle naljutiti te pokušajte osmisliti na koji bi način prikladno izrazili svoju ljutnju u određenoj situaciji.

Ljutnja zapravo nije negativna. Može biti korisna kada se pojavi u pravo vrijeme i na pravi način, tj. kada nam daje snagu da obranimo sebe, druge osobe ili vrijednosti koje su nam važne.

IGRA – OTPUŠI SVOJU LJUTNJU

  • Za ovu igru potrebni su baloni, papirići i olovka.
  • Na papiriće napiši što te je naljutilo.
  • Napuši balon, stavi papirić unutra i zaveži ga.
  • Nakon toga, izađi van i pusti balone s papirićima da odlete.
  • Na ovaj si način uspješno otpuhao/otpuhala ono što te je naljutilo! I sada možeš dalje u akciju, „hladnije“ glave.

IZVORI

  1. https://udrugaproventus.org/wp-content/uploads/2020/02/Upravljanje_ljutnjom_web_030220.pdf
  2. https://savjetovaliste.tvz.hr/psiholoska-pomoc/kako-izaci-na-kraj-s-ljutnjom/
  3. http://www.tesa.hr/clanciza-mlade/kako-se-nositi-s-ljutnjom/
  4. https://zir.nsk.hr/islandora/object/ffos:100/preview

za Udruženje “Djeca prva” pisala:
Marta Jambrek, volonterka Udruge
studentica prve godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu