Stisni block! – što napraviti u slučaju cyberbullinga?

Elektroničko nasilje ili cyberbullying jedan je od oblika nasilja koji se mogu pojaviti u vezama mladih. Slanje uvredljivih poruka, širenje glasina, poticanje grupne mržnje, objavljivanje osobnih podataka, intimnih poruka, fotografija i videa osobe, krađa lozinke, samo su neki od oblika cyberbullinga.

Jednako kao i drugi oblici nasilja, elektroničko nasilje za sobom ostavlja brojne negativne posljedice stoga se otvara pitanje što možemo napraviti kako bismo ga spriječili?

  • Čuvaj osobne informacije, podatke i lozinke – budi oprezan/na da svoje osobne informacije i podatke ne dijeliš s drugim osobama na Internetu. Lozinke imaš pravo zadržati za sebe i ne dijeliti ih s prijateljima, dečkom, curom ili nepoznatim osobama.
  • Provjeri postavke privatnosti na društvenim mrežama – svaka društvena mreža ima postavke privatnosti gdje možeš odrediti tko sve može vidjeti tvoj profil i koje informacije su vidljive.
  • Razmisli prije nego što pošalješ poruku ili sliku – sve što pošalješ zlonamjerna osoba može iskoristiti za ucjenu da će to objaviti online, stoga promisli prije slanja slika i pazi na sadržaj poruka koji šalješ.
  • Razmisli prije nego proslijediš dalje – kako bi se ti osjećao/la da netko proslijedi tvoj privatni sadržaj za koji nisi htio/la da bude javan? Budi osoba koja će zaustaviti širene zlonamjernog sadržaja.

 

 

Što možeš napraviti ako doživljavaš cyberbullying?

  • Ako doživljavaš cyberbullying, zapamti da nisi kriv/a za doživljeno nasilje i da ne zaslužuješ da se netko prema tebi ponaša na takav način.
  • Obrati se odrasloj osobi od povjerenja – zadatak odraslih je da zaštite djecu i mlade, stoga ako doživljavaš nasilje obrati se odrasloj osobi od povjerenja (roditelji, stručni suradnici u školi, razrednici, profesori, treneri i dr.).
  • Stisni block – blokiraj osobu koja je poslala prijeteći sadržaj.
  • Spremi prijeteći sadržaj – dobiveni prijeteći sadržaj može biti uznemirujući i prva reakcija je da ga obrišemo. Međutim, pokušaj sačuvati prijeteći sadržaj kako bi imao/la dokaze i kako bi policija lakše pronašla osobu koja ga je poslala.
  • Prijavi sadržaj – svaka društvena mreža ima opciju prijave prijetećeg sadržaja. Također, prijeteći sadržaj možeš prijaviti direktno policiji na Red Button ili Centru za sigurniji Internet.
  • Potraži stručnu pomoć i podršku – kao što smo ranije već rekli, nasilje sa sobom ostavlja brojne negativne posljedice stoga ako vidiš da ti je potrebno, potraži stručnu pomoć i podršku. Klikom na link pronađi sigurno mjesto na kojem možeš otvoreno pričati o tome što se događa.

 

Izvori:

Mihaljević, K. i Tukara Komljenović, J. (2017). Brošura „#REAGIRAJ Elektroničko seksualno nasilje nad i među djecom i mladima“. Zagreb: Ženska soba. Preuzeto 27.11.2023. s adrese: https://zenskasoba.hr/brosura-reagiraj-elektronicko-seksualno-nasilje-nad-medu-djecom-mladima/.