Prvi set aktivnosti za djecu od 7 do 10 godina

Kutija opuštanja

Polazak u školu sa sobom donosi brojne promjene koje mogu biti izvor stresa kako za dijete tako i za roditelja. Prilagodba na školska pravila, upoznavanje novih prijatelja, učenje i pisanje domaće zadaće samo su neki od izazova s kojima se dijete suočava. S druge strane, pripreme oko polaska u školu, usklađivanje poslovnog i obiteljskog života, pomaganje djetetu oko izvršavanja školskih obaveza i savladavanja školskog gradiva mogu biti izazovi s kojima se roditelji suočavaju. Važno je pratiti promjene u raspoloženju i ponašanju kako bismo na vrijeme reagirali i pružili adekvatnu pomoć i podršku djetetu u suočavanju s izazovima. Uz to bitno je i otkriti što nam pomaže kad smo pod stresom, a „Kutija opuštanja“ je upravo jedna takva aktivnost koja vas potiče da razmislite i izgradite kutiju s alatima koji vašem djetetu i vama mogu pomoći u adekvatnijem nošenju sa stresom.

Pribor: kutija, bojice, flomasteri, papir

Započnite razgovor s djetetom što voli raditi i koje aktivnosti ga/ju vesele i opuštaju, a kao primjer možete navesti neke svoje aktivnosti. Aktivnosti mogu uključivati čitanje, šetanja, vježbanje, trčanje, igranje društvenih igara, crtanje, pjevanje, plesanje, sviranje, razgovor, zagrljaj, gledanje filmova/serija i sl. Svatko od vas neka proba smisliti barem tri aktivnosti u kojima možete samostalno ili skupa sudjelovati. Izrežite kartice od papira i na svaku karticu nacrtajte svoju aktivnost te ih nakon toga stavite u svoju kutiju koju možete po želji ukrasiti. Dijete i vi možete imati odvojene kutije ili možete izraditi i zajedničku u koju ćete staviti aktivnosti koje možete skupa raditi. Sljedeći put kada osjetite da ste pod stresom, zavirite u kutiju za opuštanje i odaberite neku od aktivnosti koje vam u tom trenutku mogu pomoći.

 

Naš obiteljski leksikon

Koja je vaša omiljena boja, a koja je omiljena boja vašeg djeteta? Koji je vaš omiljeni film, a koji je omiljeni film vašeg djeteta? Što najviše veseli vaše dijete i vas? Koliko se međusobno dobro poznajete? Upravo aktivnost „Naš obiteljski leksikon“ pruža priliku za međusobno upoznavanje vašeg djeteta i vas. Izradite obiteljski leksikon i kroz različita pitanja otkrijte nešto više o jedno o drugom, ali i ostalim članovima vaše obitelji.

Pribor: papir, flomasteri, bojice

Zajedno s djetetom osmislite izgleda vašeg obiteljskog leksikona. Odaberite pitanja koja želite postaviti i dogovorite se kako će izgledati naslovna stranica i ostale stranice u leksikonu, koliko će stranica imati, kako će se stranice listati, hoće li biti namijenjen samo za užu ili ćete uključiti i širu obitelj i sl. Ako vam je potrebna inspiracija, klikom na link možete vidjeti primjer koji vam može pomoći u osmišljavanju vašeg obiteljskog leksikona. Kada je obiteljski leksikon izrađen, slijedi još zabavniji dio – ispunjavanje stranica i dijeljenje leksikona ostalim članovima obitelji kako bi se upisali.

 

Naša zajednička slagalica

Koliko često zajedno s djetetom slažete slagalice? Slaganje slagalica prilika je za zabavu, opuštanje i kvalitetno provedeno vrijeme s članovima obitelji, a aktivnost „Naša zajednička slagalica“ otvara mogućnost da osmislite i izradite vlastitu slagalicu. Dogovor, surađivanje, zajedničko izrađivanje i naposljetku slaganje slagalica doprinosi povezivanju i kvalitetnom načinu provođenja zajedničkog vremena.

Pribor: papir, flomasteri, bojice, olovka, karton, škare i ljepilo

Ovisno o veličini slagalice, na jedan ili više papira nacrtajte crtež koji želite da bude na vašim slagalicama. Crtež zalijepite na karton i iscrtajte mrežu slagalica koju ćete nakon toga izrezati. Možete napraviti zajedničku slagalicu ili svatko može izraditi svoju slagalicu te ih kasnije međusobno razmijeniti. Naposljetku, ostaje vam samo da skupa sjednete i složite svoju slagalicu, a mi vam želimo što više zabave i ugodno provedenog vremena.