Prvi set aktivnosti za djecu od 15 do 18 godina

Stres i ja

Upis u srednju školu, prilagodba na novo školsko okruženje, zadatke i obaveze, upoznavanje s novim prijateljima, ulazak u prve ljubavne odnose, završetak srednje škole i pisanje mature neki su od izvora stresa za adolescente koji se nalaze u ovoj dobnoj skupini. Osim što je važno prepoznati znakove da se nalazimo pod stresom, bitno je i prepoznati koji su izvori stresa i koliko na njih možemo utjecati. Aktivnost „Stres i ja“ potiče da razmislite što djetetu i Vama predstavlja izvor stresa te otkrijete što vam pomaže u suočavanju sa stresnim situacijama.

Kako se Vi kao roditelji nosite sa stresom i što Vam u tome pomaže? Roditelji djeci predstavljaju model po kojem mogu učiti kako se nositi sa stresnim situacijama. Upravo zbog toga, osvještavanje vlastitog načina nošenja sa stresom, procjena njegove učinkovitosti i, ako je potrebno, zamjena neodgovarajućeg načina s odgovarajućim, bitno je kako biste mogli podijeliti svoje iskustvo i Vašoj djeci biti primjer uspješnog nošenja sa stresom.

U nošenju sa stresom pomaže prepoznati koji su to izvori stresa, procijeniti koliko su pod našom kontrolom te se usmjeriti na ono na što možemo utjecati i mijenjati. Ponekad stvari budu jasnije kada ih stavite na papir stoga, ako procijenite da možete utjecati na izvor stresa, pokušate zapisati sva rješenja vezano uz to što možete napraviti kako bi se situacija promijenila. Nakon toga za svako rješenje procijenite koje su njegove prednosti, a koji nedostaci i odaberite ono rješenje koje je najviše odgovarajuće za situaciju u kojoj se nalazite. Nažalost, nemamo uvijek kontrolu nad izvorom stresa, ali ono na što možemo utjecati su naše emocije, misli i ponašanje odnosno možemo utjecati na naš pogled na cijelu situaciju i kako ćemo na nju reagirati. Isto tako, važno je otkriti što nam to pomaže da se bolje nosimo sa stresnom situacijom posebno kada nemamo kontrolu nad izvorom stresa. Razgovor s bliskom osobom, fizička aktivnost, slušanje glazbe, crtanje, čitanje, gledanje filmova i serija, boravak u prirodi primjeri su aktivnosti koje nam mogu u tome pomoći. Pokušajte istražiti i otkriti koje aktivnosti djetetu i Vama pomažu u lakšem nošenju sa stresom.

 

Moje tri omiljene pjesme

Tijekom adolescencije mladi su u potrazi za vlastitim identitetom te zbog toga mogu početi eksperimentirati s različitim stilovima i ulogama, uključivati se u nove hobije i aktivnosti. Pokažite zanimanje za djetetove interese, kako voli provoditi vrijeme, koje aktivnosti i hobiji ga/ju zanimaju, što mu/joj se sviđa kod određenog modnog stila, koju glazbu voli slušati, tko su mu uzori, koje influencere ili youtubere prati na društvenim mrežama, što mu/joj se kod njih sviđa i sl. Aktivnost „Moje tri omiljene pjesme“ omogućava da se kroz glazbu međusobno bolje upoznate i saznate nešto novo jedno o drugome.

Svatko od vas neka odabere tri omiljene pjesme te ih zajedno poslušajte. Objasnite zašto ste odabrali baš te pjesme i što vam se sviđa kod njih. Je li to melodija? Stihovi? Glas pjevača? Postoji li dio u pjesmi koji vam se posebno istaknuo i zašto? Međusobno komentirajte i dijelite dojmove o pjesmama. Moguće je i da će doći do neslaganja u dojmovima i to je potpuno u redu. Neke od drugih opcija mogu uključivati da odaberete pjesme koje vas najbolje opisuju ili da djetetu pustite pjesme koje ste Vi voljeli slušati kada ste bili njihove dobi. Mogućnosti su razne, a ono što je bitno je da budete otvoreni za ono što čujete i nikad se ne zna možda baš otkrijete neki novi žanr koji će vam se oboma svidjeti.

 

Tu sam za tebe

Mladi u ovoj dobnoj skupini pokazuju još veću potrebu za slobodom i samostalnosti te dolazi do sve većeg odvajanja od roditelja i usmjeravanja prema vršnjacima. Bitno je podržati djetetovu potrebu za slobodom i samostalnosti, ali istovremeno pokazati da ste i dalje tu kao sigurno mjesto u koju se može vratiti nakon istraživanja svijeta oko sebe.

Kako pokazujete djetetu da ste tu za njega/nju? Odvajanje vremena za razgovor, pokazivanje interesa, slušanje i usmjeravanje pažnje na dijete i ono što ima za reći, pokazivanje razumijevanja i ne umanjivanje onoga što ga/ju muči, pružanje podrške i pomoći u pronalasku rješenja samo su neki od načina na koji možete pokazati djetetu da ste tu za njega/nju. Također, bitno je poštivati privatnost i granice svoga djeteta odnosno poštivati koliko je spremno u određenom trenutku podijeliti s Vama. Gradnja odnosa punog povjerenja u kojem će se dijete osjećati sigurno pridonosi njegovom/njezinom razvoju u samostalnu i zrelu odraslu osobu.