Projekt “Zauzmi stav” (2023.-2024.)

Projekt „Zauzmi stav“ je projekt čiji je glavni cilj doprinijeti prevenciji svih oblika ovisnosti kod djece osnovnoškolske dobi na području Grada Zagreba. Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodimo ga u partnerstvu s OŠ Markuševec, OŠ Vladimira Nazora i OŠ Sesvetska Sopnica. Projekt ima pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje za izvođenje u osnovnim školama.

Specifični ciljevi projekta su:

  • osnažiti osobne i socijalne vještine djece, uključujući suočavanje, donošenje odluka i vještine odupiranja, osobito u odnosu na zlouporabu sredstava ovisnosti i ponašajnih ovisnosti provođenjem radionica univerzalne prevencije

  • osnažiti roditeljsku kompetenciju za odgoj djece provođenjem radionica za roditelje i individualnog/obiteljskog savjetovanja.

U okviru projekta, provode se radionice za učenike na kojima će učenici kroz osobno iskustvo i interaktivan rad prolaziti teme vezane uz ovisnost, sliku o sebi, samopoštovanje, emocije, komunikaciju, zauzimanje za sebe te će imati priliku razvijati svoje emocionalni i socijalne vještine koje su zaštitan faktor u prevenciji ovisnosti. U projekte aktivnosti uključit će se i roditelji učenika odnosno održat će se radionica za roditelje na temu prevencije svih oblika ovisnosti i ovisničkog ponašanja. Naposljetku, projekt osigurava i pružanje usluga savjetovanje i psihosocijalnog savjetovanja za djecu i roditelje partnerskih osnovnih škola.