Projekt “Moć promjene mladih” i Regionalna konferencija u Osijeku

Udruga za rad s mladima Breza više od deset godina osigurava smještaj, te odgaja djecu i mlade s poremećajem u ponašanju u okviru svoje Stambene zajednice. Temeljem svoga radnog iskustva i u suradnji s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek, Centom za socijalnu skrb Osijek i Centrom za socijalnu skrb Vukovar, te partnerstvom s Udruženjem „Djeca prva“, dobila je potporu za projekt pod nazivom Moć promjene mladih” koji se financira EU sredstvima kroz IPA program Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.

U sklopu projekta “Moć promjene mladih” održana je 24. travnja 2014. u Osijeku regionalna konferencija koja je bila prvo mjesto susreta predstavnika lokalnih i regionalnih samouprava, Ministarstva socijalne politike i mladih, socijalnih radnika, psihologa, predstavnika policije i pravosuđa, Zavoda za zapošljavanje, Savjeta mladih, te stručnih djelatnika organizacija civilnog društva i ostalih predstavnika institucija koje se bave poboljšanjem kvalitete života djece, mladih i obitelji iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske. 

Regionalna konferencija okupila je više od 50 sudionika, te su doneseni konkretni zaključci vezani uz provedbu projekta. Svi su sudionici na participativan i otvoren način predložili članove koordinacijskog odbora za svaku županiju, čija će uloga biti definiranje Plana prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih i izrada Protokola o međusobnoj suradnji institucija i organizacija civilnog društva u radu s djecom, mladima i njihovim obiteljima. 

Projekt “Moć promjene mladih” osigurat će sustavnu i koordiniranu podršku djeci i mladima koji izlaze iz domova, za samostalan i neovisan život, prevenirati moguću institucionalizaciju djece u riziku kroz pružanje redovite psihosocijalne podrške, te savjetodavno raditi s njihovim obiteljima. 

Uloga Centara za socijalnu skrb bit će identifikacija korisnika- djece, mladih i njihovih roditelja kojima treba pomoć, te nakon pisane odluke stručnog tima upućivnje u Udrugu Breza, gdje će se na kreativan i poticajan način aktivirati promjena za dobrobit svake upućene obitelji. Udruga Breza će u partnerstvu s Udruženjem „Djeca prva“ provoditi redovite radionice i individualno savjetovanje s djecom, ali i grupe podrške, odnosno, škole za njihove roditelje.