Priopćenje Hrvatske mreže protiv siromaštva – 17.10.

Donosimo priopćenje za javnost Hrvatske mreže protiv siromaštva, čija smo članica, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Dan 17. listopada, odlukom Ujedinjenih naroda, obilježava se diljem svijeta kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha je njegova obilježavanja različitim se akcijama solidarizirati s ljudima koji žive u siromaštvu.

Ove godine 25. je godišnjica Deklaracije Opće skupštine UN-a kada je u rezoluciji 47/196 od 22. prosinca 1992. proglašen 17. listopada Međunarodnim danom.

“Problem siromaštva zahtjeva društvenu reakciju i odlučan pristup različitih sustava, kao i ustrajnost na cjelovitom i usklađenom pristupu. Jedino takav pristup može pružiti potrebne promjene i osigurati trajno unaprjeđenje kvalitete života ljudi.

S tom misijom Vlada RH je 2014. godine usvojila Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske (2014. – 2020.), koja sadrži prikaz postojećeg stanja siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj, njihovog uzroka te društvenu i gospodarsku projekciju kao osnovu za djelovanje.” (MDOMSP)

Na naslovnoj slici nalaze grafovi s podacima Državnog zavoda za statistiku “Pokazatelji siromaštva i socijalne isključenosti u 2015. – konačni rezultati”.