Radionice u sklopu projekta „Ljubav bez boli“

U sklopu projekta „Ljubav bez boli“, započeli smo s provođenjem radionica univerzalne prevencije nasilja nad i među mladima s naglaskom na nasilje u vezama mladih. Radionice su namijenjene učenicima srednjoškolskog uzrasta i provode se u Klasičnoj gimnaziji Zagreb i Zrakoplovno tehničkoj školi Rudolfa Perešina iz Velike Gorice.

Kroz sedam radionica učenici imaju priliku naučiti prepoznati nasilno ponašanje kod sebe i/ili drugih, razlikovati siguran od štetnog bliskog/partnerskog odnosa, osvijestiti vlastite potrebe, želje i očekivanja u bliskom/partnerskom odnosu, asertivno čuvati vlastite granice i uvažavati granice partnera/ice, nenasilno rješavati sukobe te adekvatne načine reagiranja ako su žrtva, počinitelj ili prijatelj/ica žrtve i/ili počinitelja nasilja. Također, kroz radionice se radi i na jačanju pozitivne slike o sebi i samopoštovanja s ciljem poticanja odabira sigurnog bliskog/partnerskog odnosa.

Na prvim susretima s učenicima, usmjerili smo se na prepoznavanje različitih oblika nasilja u bliskom/partnerskom odnosu. Pitali smo učenike što su za njih „crvene zastavice“ odnosno upozorenja da se nalaze u bliskom/partnerskom odnosu koji za njih nije odgovarajući. Ovo su neki od odgovora koje smo dobili…