Okrugli stol „Zajedno za djecu – suradnja lokalne zajednice u podršci udomiteljstvu za djecu“

U sklopu programa „Zajedno za djecu“, 26. svibnja 2023. godine održali smo okrugli stol pod nazivom „Zajedno za djecu – suradnja lokalne zajednice u podršci udomiteljstvu za djecu“. Okrugli stol organiziran je s ciljem povezivanja različitih stručnjaka, sustava socijalne skrbi, odgojno-obrazovnog sustava i cijele lokalne zajednice kako bi koordiniranim i sustavnim djelovanjem osigurali kvalitetnu podršku udomiteljstvu i usklađeno djelovanje u najboljem interesu i dobrobiti djeteta. Panelistice na okruglom stolu bile su:

  • psih. Martina Marković, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Križevci
  • radnica Ivana Papagiannis, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Koprivnica, voditeljica Vijeća za djecu i mlade Koprivničko-križevačke županije
  • iur. Petra Rep, Obiteljski centar Koprivnica
  • udomiteljica Dubravka Čordašev, Udruga udomitelja za djecu „Osmijeh“ Đurđevac
  • udomiteljica Natalija Rajtar iz Vrbovca
  • učiteljica razredne nastave, savjetnica Brankica Habuzin, OŠ Dubrava
  • psih. Helena Rajčić, Udruženje „Djeca prva“, voditeljica programa

Raspravu je moderirala Natalija Stanković, prof. psih. i izvršna direktorica u Udruženju „Djeca prva“.

Panel raspravi je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Maja Blažek koja je istaknula da je potrebno kontinuirano raditi na osvješćivanju pitanja udomiteljstva  kako bi se adekvatno i kvalitetnije pomoglo onima u potrebi.

Panelistice okruglog stola osvrnule su se na oblike podrške udomiteljstvu koje pružaju u okviru svojih organizacija. Kao primjer dobre prakse predstavljen je rad Vijeća udomljene djece i mladih Koprivničko-križevačke županije koje je osnovano 27. siječnja 2023. godine te je prvo i jedino takvo Vijeće na razini Republike Hrvatske. Unutar Vijeća se osigurava participacija udomljene djece i mladih s područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, a do sad su održane dvije sjednice Vijeća s ciljem razvoja vještina i talenata djece te njihovom većem osjećaju sigurnosti unutar udomiteljske obitelji.

Istaknuta je važnost povezivanja udomitelja u udruge udomitelja kako bi brinuli o svojim pravima te komunicirali prema Pravobraniteljici i Ministarstvu. Kao primjer dobre prakse predstavljen je rad Udruge udomitelja za djecu „Osmijeh“ Đurđevac koja broji 35 članova te trenutno provodi 7 projekata. Udruga djeluje na području cijele Hrvatske te je moguće da se svi zainteresirani udomitelji koji nemaju udrugu u svojoj lokalnoj zajednici jave i učlane.

Panelistice su prepoznale područja koja je potrebno unaprijediti:

  • veći broj udomitelja
  • veći broj stručnjaka mentalnog zdravlja, posebice logopeda, defektologa i psihijatara za djecu i mlade

Sudionici okruglog stola prepoznali su odgovornost i zahtjevnost udomiteljske uloge te različite i specifične potrebe djece u udomiteljskoj skrbi, zbog čega je važna suradnja i uključivanje cijele zajednice u pružanju podrške, kako djeci i mladima, tako i udomiteljima. Također, čestitali su svim udomiteljima prvi Nacionalni dan udomiteljstva.

Program „Zajedno za djecu“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodimo ga u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Križevci i područni ured Vrbovec.