Održano predavanje na Županijskom stručnom vijeću “Podrška djeci iz udomiteljskih obitelji u odgojno-obrazovnom sustavu“

U ožujku 2023. godine stručnjak Udruženja „Djeca prva“ održao je predavanje za stručne suradnike, učitelje i nastavnike na Županijskom stručnom vijeću u Vrbovcu na temu “Podrška djeci iz udomiteljskih obitelji u odgojno-obrazovnom sustavu“. Predavanju je ukupno prisustvovao 51 odgojno-obrazovni djelatnik iz 4 škole s područja Vrbovca: OŠ Krunoslava Kutena, OŠ Gradec, OŠ Dubrava i OŠ Marije Jurić Zagorke.

Predavanje je organizirano u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Vrbovec s ciljem ukazivanja na specifične potrebe djece smještenih u udomiteljske obitelji, unapređenja njihovih obrazovnih mogućnosti i ostvarivanja većih šansi za kvalitetniji i uspješniji život.

Učitelji i nastavnici dobili su nova znanja kako pružiti adekvatnu podršku učenicima iz udomiteljskih obitelji prilikom adaptacije u novu školsku sredinu, kako bolje razumijeti njihove psihosocijalne i emocionalne potrebe te doprinijeti boljoj prilagodbi i prevenciji daljnjih progresija problema u ponašanju. S obzirom na to da su kroz predavanje ponuđene informacije o utjecaju traume i neadekvatnih odnosa s odraslima na razvoj i svakodnevno funkcioniranje djeteta, stečena znanja su primjenjiva ne samo na djecu iz udomiteljskih obitelji, već na svu djecu koja dolaze iz teških i za njihov razvoj nepogodnih uvjeta.

 

 

Predavanje je provedeno u okviru trogodišnjeg programa “Zajedno za djecu”, programa usmjerenog podršci udomiteljima u području udomiteljstva za djecu. Nositelj programa je Udruženje „Djeca prva“, a partneri na programu su Centar za socijalnu skrb Vrbovec i Centar za socijalnu skrb Križevci. Program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.