Održana završna konferencija projekta „Zajedno za mame“

Završna konferencija projekta „Zajedno za mame“ usmjerenog na pomoć maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima na području Koprivničko-križevačke županije održana je u utorak 23. veljače u Križevcima. Konferenciju su otvorili zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović i izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ Silvija Stanić.

Projekt „Zajedno za mame“ provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ po uzoru na uspješan model svog dugogodišnjeg projekta „Mama je mama“, u partnerstvu s Udruženjem „Djeca prva“, Udrugom „Hera“ Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci, s ciljem osnaživanja lokalnih udruga i institucija za pružanje psihosocijalne i druge potrebne pomoći maloljetnim trudnicama, majkama i njihovim obiteljima. Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Svoja su iskustva sa sudionicima podijelile i maloljetne majke koje su sudjelovale na edukativno-informativnim radionicama u okviru projekta. Osim stvarnih iskustava polaznica radionica, na završnoj je konferenciji predstavljena i publikacija s ostvarenim rezultatima i preporukama za daljnje aktivnosti usmjerene na pomoć i podršku maloljetnim i mladim majkama te je istaknut značaj projekta za lokalnu zajednicu i mogućnost njegove primjene u drugim sredinama.

Kao preporuke ističu se važnost umrežavanja organizacija civilnog društva koje su pružatelji socijalnih usluga kako bi se otvorile mogućnosti njihovog razvoja u zajednici i postigla bolja iskorištenost pojedinačno nedovoljnih ljudskih i financijskih resursa. Nadalje, bitno je kontinuirano raditi na suradnji pružatelja usluga iz civilnog društva s institucionalnim pružateljima i nositeljima javnih ovlasti. Obje strane trebaju uložiti napore da se redovito procjenjuju potrebe za socijalnim uslugama u lokalnoj zajednici te da se usluge zajednički prilagođavaju novim socijalnim rizicima.

Potrebno je nastaviti s uvođenjem standarda kvalitete u pružanju socijalnih usluga jer se njihovom sustavnom primjenom olakšava rad pružatelja usluga i omogućava kontinuirana kontrola njihove kvalitete. Upozorili su da modeli socijalnih usluga trebaju biti prilagođeni lokalnim prilikama i različitim potrebama korisnica, no ključno je da ih se motivira na nastavak školovanja. Osobito je naglašen posebno težak položaj mladih romskih majki jer su one napustile školovanje još u osnovnoj školi, prije nego što su postale majke, a time su potpuno smanjile svoje šanse za zapošljavanje i ekonomsku samostalnost. Pružanje integriranih socijalnih usluga na lokalnoj i regionalnoj razini temelji se na procjeni potreba korisnika za uslugama iz različitih sustava te je njihovo ostvarivanje potrebno koordinirati kroz međusektorsku suradnju sustava socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i drugih, ako je potrebno.