Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica 2023.

U veljači 2017. godine Hrvatski sabor prihvatio je Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava svake godine – zadnje srijede u veljači. Ove godine Dan ružičastih majica obilježava se u srijedu 22.02.2023.

Povodom ovogodišnjeg Dana ružičastih majica, kroz naš projekt „I ja mogu drugačije!pripremili smo i tiskali ružičaste majice te ih podijeliti učenicima i učenicama koji u sklopu projekta sudjeluju u radionicama univerzalne prevencije nasilja, a kako bi mogli u svom svakodnevnom vršnjačkom, školskom, obiteljskom i drugim okruženjima promovirati nenasilno ponašanje.

Obzirom da je adolescencija razdoblje u kojem najčešće dolazi do vršnjačkog nasilja, u projekt su uključeni učenici i učenice srednjoškolske dobi. Važno jačati socijalne i emocionalne vještine učenika i učenica kako bi se vršnjačko nasilje preveniralo te upozoriti i istaknuti kako je na nasilje važno ispravno reagirati i potražiti pomoć.

Također, kako bi se nasilje moglo prevenirati potrebno je djelovati na više razina: na individualnoj razini, u obiteljskom okruženju te školskom i vršnjačkom okruženju što se kroz projekt „I ja mogu drugačije!“ i čini uključivanjem učenika i učenica, njihovih roditelja te stručnih suradnika u učeničkim domovima u aktivnosti.

 

 

Projekt “I ja mogu drugačije!” provodi se uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.