Izvješće o radu Udruge za 2013. godinu

U svibnju 2014. godine održana je Redovna godišnja Skupština Udruženja «Djeca prva», te su članovima podijeljena tiskana Izvješća o radu Udruge za 2013. godinu.

Bila je to prilika i prisjetiti se početaka rada Udruge, davne 1991. godine (prije 23 godine!!!), kada je grupa žena u Zagrebu započela s pripremama za prihvat i hitnu pomoć ratom prognanim i izbjeglim obiteljima. Tri godine kasnije, više od 60 aktivista koji su započeli s humanitarnim radom 1991. g., osnovalo je udrugu pod nazivom Udruženje «Djeca prva», te ove godine Udruga obilježava 20 godina rada pod nazivom «Djeca prva».

U tom periodu Udruga je provodila psihosocijalne programe za djecu izbjeglice i njihove obitelji, čija je svrha prvenstveno bila ublažavanje posljedica rata. Nakon rata Udruga je nastavila raditi s djecom i obiteljima, pogotovo onima koji žive u rizičnim uvjetima. Do danas, Udruga osmišljava i provodi psihosocijalne i edukativne programe/projekte temeljene na potrebama djece, a koji osim djece, aktivno uključuju roditelje i djelatnike odgojno-obrazovnog sustava i sustava socijalne skrbi. Osim izravnog rada s korisnicima, Udruga potiče i provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju mobilizaciju državnih i lokalnih institucija te organizacija civilnog društva u osiguravanje što kvalitetnijih uvjeta odrastanja djece u Hrvatskoj. 

Na povijest Udruženja, ukratko je prisutne podsjetila predsjednica “Djece prve” Blanka Šegović El Khalifa, u svom uvodnom obraćanju na Skupštini.

 

Izvješće o radu Udruženja za 2013. godinu moguće je pogledati ovdje.