Druženje „I ti si dio podrške! – Zajedno za djecu“

U danima kada se obilježava dječji tjedan, 11.10.2019. u prostoru Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima, održano je druženje udomiteljskih obitelji s predstavnicima lokalne zajednice i medija „I ti si dio podrške! – Zajedno za djecu“ u organizaciji Udruženja „Djeca prva“.

Treću godinu za redom, kako bi promovirali važnost udomiteljstva i na jednom mjestu okupili što veći broj osoba koje se u svakodnevnom životu nešto rjeđe susreću, predstavnici Udruženja „Djeca prva“ uz svesrdnu podršku partnera, pripremili su neformalno druženje i kreativne aktivnosti za udomitelje, djecu koja žive u udomiteljskim obiteljima te predstavnike lokalne zajednice.

Druženju su se pridružili i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel te zamjenik župana Ratimir Ljubić, čestitajući na uspješno provedenom programu te izražavajući podršku Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Prisutnima su se obratile i udomiteljice Delfa Benković i Marija Babić koje su govorile o svom dugogodišnjem udomiteljskom iskustvu, ljubavi i povezivanju s djecom s kojom ostaju u kontaktu još dugo nakon odlaska iz udomiteljstva. Također, zahvalile su  djelatnicama Centra za socijalnu skrb Križevci na potpori i savjetima te Udruženju “Djeca prva” na edukaciji koja im pomaže da budu još bolje u ophođenju s djecom. Dubravka Čordašev iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece predložila je da se u Križevcima osnuje udruga, a zatim su udomiteljima uručene potvrde o sudjelovanju u programu “Zajedno za djecu”.

Na kraju je održan glazbeno scenski program u kojem su sudjelovali učenici OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci te članovi Udruge Maslačak.

Osim što se ovom prigodom pristupilo promociji udomiteljstva i važnosti da svako dijete odrasta u obiteljskom okruženju, naglasak je bio stavljen na potrebu da se udomiteljima pruži i osigura podrška, naročito psihološka – važnost da im se osigura „mjesto“ gdje će imati priliku reći što ih muči, podijeliti i razmijeniti iskustva s drugim udomiteljima i stručnjacima.

Druženje je ujedno i završna aktivnost trogodišnjeg programa „Zajedno za djecu“ koji Udruženje „Djeca prva“ provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci, a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. To je program podrške udomiteljima u području udomiteljstva za djecu, a temelj mu je zaštita prava, dobrobiti i najboljeg interesa svakog djeteta. Njime se naglašava važnost usklađenosti cijele zajednice, svih njenih članova, kako bi se djeci u udomiteljskoj skrbi osigurali uvjeti za kvalitetan život i zdrav psihosocijalni razvoj. U skladu s time, aktivnosti programa nisu usmjerene samo na udomiteljske obitelji nego i na stručnjake u javnim institucijama te široj javnosti.

Poruka
koja je ovim događanjem poslana je jasna: „Udomiteljstvo
je oblik skrbi koji se preporuča za svako dijete kom je uskraćena roditeljska
skrb, a kvaliteta života udomljene djece je rezultat usklađenog i zajedničkog
djelovanja udomitelja, stručnjaka i cijele zajednice. Stoga, budimo svi dijelom
podrške udomljenom djetetu.“