10. listopada – Svjetski dan mentalnog zdravlja

Kao i svake godine, 10. listopada obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja. Taj je datum Svjetska zdravstvena organizacija proglasila sa svrhom podizanja svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja za promociju svog rada i, u suradnji sa zajednicom, rad na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

I mi u “Djeci prvoj” svakodnevno, a ne samo na današnji datum, kroz svoje aktivnosti, programe i projekte brinemo o mentalnom zdravlju djece, mladih i odraslih.

Ove smo godine, čini se, svi nekako postali svjesni koliko je, osim važnosti čuvanja fizičkog zdravlja, važno brinuti o sebi i o svom mentalnom zdravlju. Osim “redovnih” stresnih i izazovnih životnih situacija, trenutna situacija s pandemijom i zagrebačkim potresom, pošteno nas je “uzdrmala”. Djeci i mladima i odraslima ovo je bio period u kojem su se suočavali s novim, nikad ranije doživljenim situacijama, a samim time i bujicom neugodnih emocija – straha, tjeskobe, nemoći, brige. Za očekivati je, a poučeni nekim ranijim iskustvima iz primjerice razdoblja rata ili ekonomskih kriza, kako će u narednom periodu postojati sve veća potreba za zaštitom mentalnog zdravlja i psihosocijalnom podrškom.

Zaštitom i promicanjem mentalnog zdravlja djece i mladih bavi se i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te na sljedećoj poveznici donosi rezultate nekih recentnih istraživanja, kao i informaciju o edukativnom programu PoMoZi Da (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece). Alarmantan je, primjerice, nalaz kako se u razrednome odjelu od 25 učenika čak njih pet suočava s problemima mentalnog zdravlja, pri čemu samo jedan od njih dobiva stručnu pomoć.

Također, uoči Svjetskog dana mentalnog zdravlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje i infografiku Mentalno zdravlje mladih u Hrvatskoj s osvrtom na rezultate istraživanja nekih pokazatelja mentalnog zdravlja učenika u dobi od 16 godina u razdoblju od 1999. do 2019. Infografika nalazi se u nastavku teksta, a više o istraživanju pročitajte na mrežnoj stranici HZJZ-a.

I na kraju, neki od nas će samostalno, uz neke naučene/stečene tehnike samopomoći ili uz pomoć i podršku svojih bližnjih i prijatelja uspjeti proći ovaj period i priviknuti se na aktualne okolnosti. Međutim, postoje i oni kojima će to biti izazovnije. Zaista, mentalna higijena je važna u redu je ne biti dobro, važno je brinuti o sebi i svom ukupnom zdravlju i potražiti i stručnu pomoć. Jer, kao što je Andrija Štampar, davne 1926. godine, rekao: Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti.”